Plavčická domácí “Cesta do pravěku”

Dobrý den a ahoj všem rodičům našich Plavčíků,
V prvé řadě bychom chtěli všem – Vám i dětem – popřát vše nejlepší do nového roku!
Jak asi tušíte, situace po Vánocích opět nepřeje konání schůzek. Moc nás to mrzí, protože jsme se na všechny těšili a poslední 3 schůzky před Vánoci jsme si s dětmi vážně užili. Doufáme, že se budeme moci zase vídat co nejdříve.
Do té doby, než to bude možné máme pro naše Plavčíky malé překvapení 🙂
Protože naši hrdinové z Cesty do pravěku dále putují pravěkými krajinami a prožívají mnohá dobrodružství, mohou s námi plavčíci putovat pravěkem také. Jak? Je to jednoduché, zde najdete “herní plánek”, který představuje část naší Cesty do pravěku. Prosím vytiskněte jej dětem a dejte třeba na ledničku, nebo rodinnou nástěnku. Každé políčko na plánku představuje jednu aktivitu / úkol a po splnění se bude moci zaškrtnout křížkem. Rodičové nebojte – úkoly pro děti jsou velmi, velmi jednoduché a děti je zvládnou sami bez vaší součinnosti, tedy kromě prvního a posledního úkolu, ale věříme, že se u nich budete bavit společně s dětmi 🙂
O co bychom vás tedy chtěli moc poprosit?
První úkol: Udělejte si s dětmi (třeba o víkendu) vycházku/výlet do lomu u tratě na Cínové hoře…


Proč právě sem? Protože právě tady se nachází naleziště pravěkých pazourků = speciálních pravěkých kamenů. Takový pazourek je pro pračlověka velmi cenná věc, vyrábí se z něj pravěké sekery na lov mamutů, aby měl pračlověk co jíst. Najděte si každý svůj kámen (pazourek) a ten opatrujte jako oko v hlavě. Budete ho totiž potřebovat na konci cesty. Nezapomeňte si dát s dětmi také závod (např. Kdo nejrychleji doběhne k určenému stromu) rodič je mamut a plavčík lovec, nebo obráceně – ať si děti vyberou a samozřejmě děti závod vyhrají 😉 :-)Až se vrátíte domů, nezapomeňte pečlivě uschovat váš pazourek a zaškrtněte si první políčko na plánku “mamutí den” jako splněné. Můžete k políčku také připsat jestli vyhrál mamut nebo lovec 🙂
Samozřejmě, pokud se vám nehodí jezdit / chodit až do lomu, kámen můžete s dětmi najít kdekoli jinde. Hlavně když budou vědět, že je to pazourek a že ho musí chránit, protože je důležitý pro jejich cestu. Závod “lovec vs. mamut” si rovněž můžete dát i před vaším domem, nebo v parku 😉 Důležité je mít kámen a zaškrtnout 1. políčko.
Až budete mít splněno, nezbývá než čekat na úterý 12. 1., kdy přijde do e-mailu zadání dalšího úkolu. Jste zvědaví? 🙂


Metodická poznámka pro rodiče: V průběhu ledna budeme posílat zadání dalších pravěkých úkolů pro děti, moc prosíme přečtěte vždy dětem zadání z mailu, ať nejsou o příběh ochuzeni. Slibujeme, že všechny další úkoly už děti zvládnou sami, jen jim je prosím přetlumočte. Koncem ledna by pak děti na herním plánku měli dojít k poslednímu políčku. Následně přijde na řadu závěrečný úkol a pravěký pazourek, ale psst. víc neprozradíme 🙂
Přejeme dětem hodně zdaru při plnění úkolů a hlavně ať se u nich dobře baví!
Vám rodičům přejeme pevné nervy, hodně zdraví a plno radosti v novém roce!
Vedoucí Plavčíků: David, Peťa A, Jirka, Pavel, Peťa N., Pavlína

Druhý pravěký úkol

Ahoj Plavčíci!
Máte schovaný pazourek? Super – můžeme pokračovat v cestě!
Narazili jsme na středně velké zvíře zvané HADOMUT. Hadomut je pravěké zvíře připomínající hada, ještěrku a zároveň krokodýla. Ví se, že tento pravěký tvor se dokázal velmi rychle pohybovat. Vědci však nemohou vybádat, zda se tento tvor pohyboval tak, že se plazil, nebo kutálel (válel sudy). Pomoz nám záhadu rozluštit. Představ si, že si Hadomut. Lehni si v obýváku / v pokojíčku na podlahu a zjisti, jestli místnost rychleji přeplazíš, nebo překutálíš – válej sudy.Raději si to vyzkoušej vícekrát, ať máš jistotu. Odškrtni si na plánku splnění druhého úkolu a klidně připiš co bylo rychlejší!

Hadomut zelený, Angmoth viridis

Hodně štěstí… další úkol tě čeká zanedlouho 🙂
Drápy i zobákem…David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Třetí pravěký úkol

Ahoj Plavčíci, máme tu třetí úkol!
Rád se koupeš? Pak je dnešek tvůj šťastný den, konec týdne patří pravěkým velrybám.Večer ve vaně plavej jako velryba. Že nemáte doma vanu? Nevadí, ve sprchovém koutě to určitě půjde taky. Nacákal si při tom v koupelně? Nezapomeň rodičům pomoct s úklidem a dej zase vše do pořádku jako správný Plavčík! Odškrtni si políčko “velrybí den” a těš se na další úkol!

Velryba pravěká, Caperea Priscata

Přejeme hodně zábavy a co nevidět se ozveme znovu 🙂
Drápy i zobákem…David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Čtvrtý pravěký úkol

Ahoj Plavčíci!
Máme nemilou zprávu, při našem putování pravěkem přepadli náš tábor šavlozubí tygři a chtějí nám ukrást všechny zásoby jídla a potřebné věci. Předstírej, že si největší šavlozubý tygr v okolí, skoč na postel a pořádně zařvi. Přesně jako šavlozubý tygr, kterého se ostatní šavlozubáci leknou a utečou. Pro jistotu si raději ukliď všechny své věci a hračky na své místo, aby je šavlozubáci nenašli! Podařilo se? Skvělé, pak si můžeš označit čtvrté políčko na plánku.

Šavlozubý tygr, Smilodon

Hodně štěstí… další úkol tě čeká zanedlouho 🙂
Drápy i zobákem…David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Pátý pravěký úkol

Ahoj Plavčíci, těšíte se na další dobrodružství na cestě?
Brzy sestoupíme do druhohor, kde žijí dinosauři. Zkus se doma namaskovat, abys vypadal jako oni. Převleč se za tyranosaura (jakkoli budeš chtít – jen aby nebylo poznat, že jsi to ty) a bafni na jednoho z rodičů. Když se ti nepovede ho vylekat napoprvé, nevadí zkoušej to klidně znovu :-)Až to zvládneš, zaškrtni si políčko “Tyranosauří den” a těš se co přijde dál!

Tyranosaurus rex, Tyrannosaurus Rex

Přejeme hodně štěstí 😉
Drápy i zobákem…David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Šestý pravěký úkol

Ahoj Plavčíci!
Zvládl jsi vylekání rodičů jako Tyranosaurus? Jestli se ti to ještě nepovedlo, klidně to můžete zkoušet dále 🙂
Dneska nás ale čeká něco jiného a trochu složitějšího. Pravěký svět je neprozkoumaný a skrývá mnohá překvapení. Pračlověk si už odjakživa stavěl příbytky, aby se před případným nebezpečím mohl ukrýt. Postav si i Ty svůj vlastní úkryt / bunkr = jako svoji vlastní pravěkou jeskyni. Použij co tě napadne a co doma najdeš, peřiny, polštáře, deky,…zkrátka cokoli. Zaškrtni si políčko “pravěký den” jako splněné, pokud si zvládl jeskyni postavit.

Člověk vzpřímený, Homo erectus

Přejeme příjemnou zábavu a spoustu nápadů při stavění 🙂
Drápy i zobákem…David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Sedmý pravěký úkol

Ahoj Plavčíci!
V druhohorách, kam už brzy společně sestoupíme, nežili jen masožraví dinosauři jako je Tyranosaurus. Žili tu i obrovští býložravci. Nejznámější a snad i jeden z největších dinosaurů vůbec, byl Brachyosaurus. Měl dlouhý krk, aby dosáhl až na vrcholky stromů, kde rostlo to nejšťavnatější listí. Nakrm doma Brachyosaura jakoukoli zeleninou. Kdo bude hrát brachyoraura si urči sám. (mamka, taťka, brácha, ségra,..) Pokud se brachyosaurus zrovna koupe, jako je tomu na obrázku, můžeš ho nakrmit i ve vaně :-)Nakrmil si ho? Paráda! Odškrtni si políčko jako splněné.

Brachyosaurus, Brachiosaurus

Hodně zdaru a těš se na další dobrodružství!
Drápy i zobákem…David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Osmý pravěký úkol

Ahoj Plavčíci!
Naše dobrodružství se pomalu blíží k cíli, naneštěstí jsme se ale dostali do sopečné krajiny. Nedávno tu vybuchla sopka a všude na zemi je ještě žhavá láva. Nesmíš stoupnout na zem, překonej alespoň 5 metrů v místnosti, aniž by ses dotkl země. Zvládl jsi to? Uff, jsi zachráněn, můžeš pokračovat v cestě a těšit se na další úkol. Nezapomeň si odškrtnout políčko!

Sopka, Mons Ingeus

Přejeme hodně štěstí a ozveme se zase brzy!
Drápy i zobákem…David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Devátý pravěký úkol

Ahoj a dobrý den rodičové!
Metodická poznámka pro vás:
Prosíme schovejte dětem nenápadně jejich pazourek (kámen, co našli na začátku hry)Ideálně v pokojíčku, nebo v místnosti kde spí, večer až bude tma, budou děti muset pazourek nají pomocí baterky.(Pokud by dlouho tápali, můžete jim napovídat “samá voda / přihořívá / hoří”) Důležité je, že děti musí pazourek zase objevit, protože bude velmi velmi důležitý pro závěrečný úkol!
Vzkaz pro plavčíky: Ahoj plavčíku, blížíme se ke konci naší malé cesty do pravěku, konečně přichází řada na náš nalezený pazourek (kámen), který potřebujeme opracovat na valoun (hladký kámen) a následně na sekyru. Jenže ouha! Nepřátelský kmen včera večer přepadl náš tábor a pazourek Ti ukradl. Nejspíš ho někam schoval a musíme ho znovu najít. Jenže už je tma (v pokojíku je zhasnuto), vezmi si louč = baterku a prohledej s ní před spaním svůj pokoj. Pazourek musíš za každou cenu získat zpět! Aby sis mohl odškrtnout poslední políčko a vrhnout se na závěrečný úkol!

Přejeme ti hodně štěstí při hledání, určitě to zvládneš! Zanedlouho se dozvíš co se s pazourkem bude dít dál. 

Metodická poznámka pro rodiče: V Pondělí 1. 2. se ozveme s vysvětlením závěrečného úkolu, který bude obnášet vycházku na Vodárnu. Na splnění posledního a závěrečného úkolu bude čas do konce února, takže si můžete vycházku naplánovat, dle vašich dalších rodinných plánů.
Děkujeme moc za Vaši součinnost a doufáme, že si děti cestu do pravěku užívají.
Drápy i zobákem…
David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.

Závěrečný pravěký úkol

Ahoj Plavčíci!
Gratulujeme, došel jsi už skoro do cíle! Máš vyplněný celý herní plánek? Paráda, tak si ho podepiš, nebo pokud ještě neumíš psát, namaluj na něj nějakou svoji značku, aby sis ho poznal. Připrav si také svůj pazourek, který si zachránil před nepřátelským kmenem. A co se bude dít dál? Z Pazourku chceme vyrobit pravěkou sekeru, než to ale uděláme, musí se ze surového pazourku vytvořit valoun. Valoun je takový kulatý hladký kámen. Vidíš – na obrázku je sekera ze zakulaceného kamene:


Hladký kámen vytvoří nejlépe voda a řeka. Vezmi tedy svůj pazourek do batůžku a udělej si s rodiči výlet na Vodárnu. U Vodárny hoď pazourek do řeky Dyje.Řeka ti z něj po nějaké době vytvoří pravěký valoun.

Vezmi s sebou také Tvůj podepsaný (označený) herní plánek. Vyplněný plánek je velmi důležitý protože je to důkaz o tvé odvaze a odhodlání. Na Vodárně máme rokli (za plotem u Gránického potoka) Tuto rokli musíš překonat pomocí nataženého lana, které tam Neptun pro tebe připravil. Vyšplhej na druhý břeh potoka až k Neptunově schránce. Vhoď svůj vyplněný herní plánek do schránky. Neptun má nyní tvůj důkaz, že jsi doma nacvičil všechny dovednosti a jsi hoden sestoupit s námi do druhohor k opravdovým dinosaurům. Těšíš se na další dobrodružství? My tedy rozhodně ANO! Jednou za čas schránku vybereme a vaše herní plánky vystavíme na Neptunovu nástěnku, která bude vidět zvenku z ulice. Takže se můžeš při další procházce okolo podívat, jestli tam visí i ten Tvůj.

Metodická poznámka pro rodiče: Děti tedy mají na Vodárně za úkol:
1) Hodit kámen do řeky, aby jim z něj po letech vyrobila valoun.
2) Donést vyplněný plánek do Neptunovi schránky, jako důkaz, že mohou pokračovat do druhohor za dinosaury. Schránka bude od 1. do 28. 2. umístěna na plotě pozemku Povodí Moravy, na opačném břehu Gránického potoka než je Vodárna. Na místo se lze dostat od řeky. Děti seběhnou dolů, přeskočí potok a pomocí nataženého lana vyběhnou na opačný břeh potoka ke schránce. (Plavčíci už to s námi jednou dělali, takže by to pro ně neměl být problém.) Zkuste jim prosím při tomto úkolu nepomáhat a nechte je jít ke schránce samotné. Cílem je, aby děti překonali sami sebe a zvládli překážku svými silami, i kdyby to znamenalo, že si namočí botu 🙂 😉
Vyplněné plánky budeme dávat průběžně na nástěnku viditelnou z ulice, takže se můžete přijít kdykoli podívat 🙂

Děkujeme za Vaši součinnost, mějte se zatím moc krásně a doufáme, že se uvidíme co nejdříve naživo!

Drápy i zobákem…
David, Peťa A., Pavel, Jirka, Pavlína, Peťa N.