Střípky z Hronu 2020

Po uvědomění si faktu, že už jsme dlouhé 4 roky nebyli na Hronu, jsme měli letos s výběrem řeky na tábor jasno. Chtěli jsme všechno brát s předstihem a poctivě, přeci jen je to vlastně první tábor s novým vedením (pod dohledem posledního mohykána Dana). Co čert nechtěl, přišla pandemie a všechno se začalo komplikovat. Budeme moct na Slovensko, budou povolené putovní tábory a vůbec vlastně tábory? Všechny tyhle myšlenky nám posledních pár měsíců kroužily hlavou a my vůbec nevěděli, co s tím. Plánovat jsme však nepřestali, živili jsme v sobě naději, že všechno nějak půjde. Pro jistotu jsme měli nachystanou putovní i stojáckou variantu v Česku. Naštěstí, květen i červen byly slibné a my se tak mohli 29.6. vydat na letošní tábor na daleký slovenský Hron.

Skupina aut vyjížděla už ve 3 ráno, vlakáči si mohli přispat, protože jsme jeli až v 8. V zapařeném vlaku jsme si s rouškou přes pusu a nos užívali opravdu každou chvilku. Nejhorší byl poslední vlak, kde jsme všichni seděli v jednom společném prostoru u dveří a odpolední sluníčko z nás přes sklo hodlalo vypotit duši. Co nás ale už v tomto vagónu utěšovalo, byl pohled na řeku a okolní kopce. Nejmladší děti, trochu vyděšené z množství vody a z výšky kopců, které jsme měli zdolat na třídeňáku, tolik zase nadšené nebyly a tak jenom trpěly. Do kempu jsme dorazili kolem 5, hned jsme se vítali s ostatními a ubytovali se ve stanech. Rozdali jsme si letošní trička a pověděli si o velké hře. Letos ve stopách Juliuse Payera, teplického rodáka, spoluobjevitele Země Františka Josefa. I my jsme byli císařem vyslání, abychom v severním kraji zkusili objevit nová území. Zbytek dne nás čekalo leháro a Čil.
Další den už jsme se vydali na řeku. Byl lehce nadstav a tak šlo všechno jako po másle. Za první den jsme ujeli 2 plánované etapy a neplánovaně jsme tak dojeli do Iliáše, kde měl být stoják. Skončili jsme tu tedy nakonec ještě další 2 dny. Jeden z nich jsme využili na tradiční návštěvu Banské Bystrice a místního muzea SNP. Bohužel cedule zákaz lození po exponátech nám trochu zkazila náladu. I tak jsme dali fotku u tanku. Pohlednice byly poslány, město bylo prohlédnuto a nákupy byly zařízeny. Vzhůru zpět.
Další den v Iliáši jsme žili programem. Hry jako závod saní a hledání citrónu nebo Eskymáckou olympiádu jsme prokládali Vaprem, kdy si každý mohl vybrat program, který ho zajímá (origami, akrojóga, zpívání, cvičení, zamyšlení, křesání atd.).

V Banské Bystrici na náměstí.

Dalších pár dnů bylo dost podobných. Vody bylo stále dost a okolní kopce nás nikdy na dlouho neopustili. Odpoledne jsme si vždy zahráli nějakou hru a i díky dobrému počasí panovala stále dobrá nálada. 8. den tábora jsme z Šášova vycházeli na třídeňák a ač jsme se ten den ještě párkrát vraceli, večer jsme už všichni, kdo byli na cestě spali pod širákem a přemýšleli, jestli ty zvuky kolem, nejsou náhodou medvěd.
Všechny medvědy jsme museli svým pachem dost odlákat, protože jsme se ráno probudili a i jídlo dané bokem bylo bez známky boje. Vydali jsme se na cestu do Banské Štiavnice, která sice nebyla dlouhá, ale kopců měla až až. V BŠ jsme se rovnou potkali s druhou skupinou a po obědě jsme vyrazili dál. Příjemnou zastávkou bylo přírodní koupaliště, které vystřelilo naši morálku, zničenou celodenním pařákem, do výšin. Na vrcholech Štiavnických vrchů jsme si všimli ošklivých mraků. Poté co nám i místní bačině (spory o pojmenování ženského bači jsme vedli celý zbytek večera) oznámila, že “sa blíží búrka”, jsme se místo kochání pohledy vydali rychle dolů. Spali jsme na legendární zastávce a bouřku jsme přežili ve zdraví. Poslední den našeho výletu jsme spali i s druhou skupinu pod Šášovem. Čas nám tu zpříjemnili kozy, která nás nahoře přepadli. Poté co jsme se otrkali z jejich nečekaného příchodu, jsme si už jen užívali pohled na ně a na jejich souboje. Zbytek třídeňáku se už nic moc zajímavého nestalo. Až tedy na to, že nám za bílého dne ukradli v kempu dva loďáky, co nám sloužili jako lednička. Zloději byli ale tak hodní, že nám vytáhli pomazánkové másla. Děkujeme! Společně s uplavaným loďákem z Iliáše máme letos skóre -3 loďáky.
Po návratu jsme hlavně odpočívali. Odpoledně jsme přijmuli nováčky mezi sebe a večer nás čekal slavnostní oheň. Na něm jsme předali letošní jediná orlí pera a to Skřítkovi – Barči. Velká gratulace!

Štiavnické vrchy

Po tomto už nás čekali jen 2 etapy na vodě. Spodní část řeky už tolik netekla, ale i tak to bylo stále lepší, než většina jiných řek. Tábor jsme jako vždy končili v Nové Bani u fotbalového hřiště. Co bylo ale letos oblíbenější než místní zídka, byla blízká houpačka, podobná té naší u Dyje.
Večer jsme přečkali pod širákem. Ráno nás probudil podivný zvuk. Nebyl to však medvěd ale kráva, která prošla asi metr od našich nohou. V dalších hodinách kolem procházelo stále víc krav, tam a zpátky. Nakonec jsme od místních chlapů zjistili, že se jim rozuteklo stádo a teď se ho snaží sehnat dohromady. Ochotně jsme pomohli a stáli jsme tak, aby krávy neutekli, až je budou nakládat.


Po kravím dobrodružství (silné Polska vibes) nás čekala už jen cesta domů. S jakou radostí jsme ve vlaku hned za hranicí sundávali roušky si ani neumíte představit. Na nádraží nás čekali rodiče a po finálním pokřiku jsme se rozprchli domů

Velké díky patří všem vedoucím a to Danečkovi, Kosákovi, Evči, Sýsovi a Peti za zorganizování letošního tábora. Dále pak našim skvělým kormidelníkům, kteří se s láskou i trpělivostí starali o děti. Díky Kyklopovi, Báře, Kájovi, Kubovi a Janče. A jako vždy by se vše neobešlo bez řidičů, kteří tu dlouho cestu s loděmi a dětmi odřídili. Moc děkujeme Danečkovi, Davidovi, Jirkovi Nes., Lukáši a manželům Trajhanovým.
A díky všem rodičům i dětem, že to s námi zase přežili a mohli jsme si užít tenhle skvělý tábor!